Hoe is jouw werk en privé balans?

Gepost op: 25 maart 2020
Categorieën: 

Voel jij je wel eens schuldig als je (weer) aan het werk bent? Vind je echter andersom ook dat je je klanten te kort doet als je een dag niet online bent? De strijd om balans tussen werk en gezin is als succesvolle ondernemer niet makkelijk. Zelf ben ik me hier ook elke dag bewust van. Vooral ook dat het schuldgevoel twee kanten op kan werken. Dus niet alleen richting je gezin, maar ook richting je onderneming en je klanten. 

Schuldgevoel tegenover gezin

Elke keer dat je buiten je afgesproken werktijden achter de laptop kruipt, of naar een afspraak gaat, bekruipt je weer dat schuldgevoel. "Moet je nu alweer werken?" Je baalt ervan als ze dit zeggen, ook al hebben ze gelijk. Je werkt inderdaad meer dan je eigenlijk wilt. Het gaat nou eenmaal goed met je bedrijf, je hebt voldoende klanten en zit nog boordevol ideeën. Eigenlijk wil je genieten van je succes, maar zo lang dat schuldgevoel er is, lukt dat niet. Wat kun je doen om dat schuldgevoel te laten verdwijnen? Wanneer ben je tevreden met de uren die je maakt? 

Doe je wel genoeg voor je klanten?

Als ondernemende ouder heb je ook de zorg voor je gezin. De personen die het meest belangrijk zijn in je leven verdienen tijd en aandacht. Dus probeer je zoveel mogelijk offline te zijn als je bij ze bent.
Maar verwaarloos je je klanten dan niet? Vinden ze dan niet dat je te weinig beschikbaar voor ze bent? En wat als je hierdoor nou een nieuwe klant misloopt? Het bezorgt je stress als je niet genoeg zichtbaar en bereikbaar bent voor jouw relaties.

Zo ben je nu eenmaal

Voor een ondernemer is het kenmerkend dat je op alle vlakken wilt presteren. Zo ben je nu eenmaal. De boog staat altijd gespannen. Je wilt overal de perfecte partij zijn. Een goede ondernemer, een lieve ouder en een leuke partner. Je overal 100% inzetten, dat kan, maar hoe zit het met de tijdsverdeling? Hoeveel tijd besteed je aan je werk en hoeveel tijd besteed je aan je gezin? Ben je hier tevreden over? Het is nu tijd om keuzes te maken.

Keuzes maken is lastig, wat als je het verkeerde kiest? Dat je zoontje net zijn eerste doelpunt maakt bij voetbal, terwijl jij één keer niet mee ging kijken.

Of dat je net dat fantastische idee krijgt terwijl je afgesproken had dat je werkzaamheden in huis zou doen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je geremd wordt. Je enthousiasme, inzet en ambitie hebben juist gezorgd voor je succesvolle bedrijf. Voor je gevoel sta je altijd aan en wordt de scheidslijn tussen werk en privé steeds kleiner. Wat geeft je het gevoel dat je continu moet presteren? Waar komt dat vandaan? En moet datgene wat je wilt doen écht nu of kan het ook best wachten? Hoe zorg je ervoor dat je werk je privéleven niet verstoord?

Wat is de ideale balans?

Eigenlijk is er geen ideale tijdsverdeling tussen werk en gezin.  De ideale balans is voor iedereen namelijk heel persoonlijk. Het gaat erom dat je uitvoert, waar jij je goed bij voelt. Voor de ene ondernemer is dat een 50/50 verdeling, voor een ander een 75/25. Persoonlijk word ik niet gelukkig van een werkweek van 50 uur. Maar iemand die zijn werkweek heeft veranderd van 60 naar 50 uur, kijkt hier heel anders tegenaan. 

Hoe ziet voor jou de ideale balans tussen werk en privé eruit? Waar zou je meer van willen doen en wat wil je juist minder doen?

Is jouw werk en privé balans goed?

Wil je weten hoe jouw werk-privé balans is? Om je hier inzicht in te geven stel ik je een paar vragen en geef ik jou 5 praktische tips waarmee je gelijk aan de slag kunt gaan.

De vragen én de tips vind je in het gratis document ‘werken zonder schuldgevoel of stress’ en kan je hier aanvragen. Je krijgt deze per e-mail toegestuurd met daarin dus ook 5 praktische tips die je kunt uitvoeren om je werk-privé balans te optimaliseren.