Hoe vrij ben jij als ondernemer?

Gepost op: 5 mei 2020
Categorieën: 

Je zegt 'Ik ben vrij', maar jij bedoelt 'Ik ben zo eenzaam'…

je voelt je te gek zeg jij, maar ik zit niet te dromen
want die blikken in je ogen zeggen alles tegen mij
Ik voel me precies als jij en jij kan eerlijk zijn.

Je voelt je heel goed zeg jij, je mond begint te trillen
ik weet dat ik jou kan helpen, maar je moet zelf willen.
Elkaar nu een dienst bewijzen dat is alles wat ik vraag
zet weg nu die angst ik wist het al het is mijn dag vandaag.

Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug
.

Ik zat laatst in de auto en hoorde dit nummer van André Hazes uit 1983. Opeens zag ik daar die ondernemer voor me. Die het zo heerlijk vindt om ‘vrij’ te zijn, maar zich toch af en toe heel eenzaam voelt.

Ondernemen is soms eenzaam

Want ondernemen kan best eenzaam zijn. Het is fijn dat je veel zelf kunt beslissen, maar vaak betekent dit ook dat je veel zelf doet. Je hebt niet altijd een collega naast je zitten. Stapelen de werkzaamheden zich op, ben jij degene die daar verantwoordelijk voor is.
En dan wordt het je soms teveel, ook al laat je dat aan de buitenwereld niet zien.

Zorg dan dat je de juiste mensen om je heen verzamelt.

  • Dat kan je partner zijn, die op privé gebied altijd voor je klaar staat en de uren opvangt dat jij aan het werk bent.
  • Een andere ondernemer kan je helpen om de druk te verlichten. Om het werk dat je allemaal alleen wilt doen uit handen te nemen, zodat jij meer lucht krijgt. Uitbesteden zorgt er voor dat je meer balans krijgt tussen werk en gezin. Dan ga je je pas echt vrij voelen. Naast dat het je tijd terug geeft, heeft uitbesteden van werk nog meer voordelen. Je besteedt vooral het werk uit wat jou energie kost. Dat wat overblijft is het werk wat je graag doet, waar je blij van wordt. En als je blij bent, ben je beter in balans.
  • Een coach kan je laten zien dat je angsten juist goed zijn. Door je angsten in te zien en te doorbreken groei je als persoon en als ondernemer. Buiten je comfortzone gaan is heel spannend, maar zorgt ervoor dat dingen daarna weer makkelijker worden. 

Vrij zijn kan echt

Door je met de juiste mensen te omringen, ga je beseffen dat je als ondernemer niet eenzaam hoeft te zijn en alles zelf moet doen. Je kunt echt vrij zijn in de keuzes die je maakt, bijvoorbeeld om meer tijd aan je gezin te besteden, zoals je jezelf had voorgenomen.

Soms moet je hiervoor wel door je angsten heen, maar daar krijg je (een) hoop voor terug.

Vrij vóór Corona

Deze Blog had ik al geschreven voordat Covid19 hier uitbrak en alles op z’n kop zette. Inmiddels is er veel veranderd, maar dat je je als ondernemer soms eenzaam kunt voelen, is nu nog meer dan ooit. Want waar je al veel alleen werkte, heb je nu nog minder persoonlijke contacten met anderen. De scheidslijn tussen werk en privé wordt steeds kleiner, omdat je niet meer alleen thuiswerkt. Je kinderen en je partner zijn ook thuis en je moet nog steeds hetzelfde werk verrichten.

Hoe ga je dit allemaal doen? Welke acties kan jij nú nemen om de balans zo goed mogelijk te houden

Hoe is jouw balans tussen werk en privé op dit moment?

Hierover heb ik eerder een blog geschreven.

In deze blog verwijs ik naar het gratis document ‘werken zonder schuldgevoel of stress’. In dit document krijg je een antwoord op de vraag hoe jouw balans tussen werk en privé op dit moment is. Daarnaast geef ik je vijf tips hoe je deze balans kunt optimaliseren. Het document kan je ook direct hier aanvragen.

 
Heel veel succes, je red het wel. Je kunt altijd meer dan je denkt.